U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Sacred Dance

Dansen brengt beweging in wat er innerlijk in ons leeft en geeft contact met ons diepste zijn.

Sacred Dance bestaat uit eenvoudige, beschreven dansen die op allerlei soorten muziek worden gedanst. Muziek van klassiek tot eigentijds, folklore, gipsy, religieus en pop. De eenvoudige passen herhalen zich en vormen zo een steeds terugkerend patroon. Hierdoor kan een meditatieve beleving ontstaan, kun je gaan waarnemen wat de dans met je doet, kom je vanuit het denken in het hier en nu, kun je gevoelens gaan ervaren, de stilte in jezelf. De dansen zijn rustig naar binnen gekeerd of juist uitbundig, het leven vierend.

Belangrijk is ook dat je plezier hebt in bewegen, dansen op muziek. Het perfect uitvoeren van de passen staat niet voorop, wel de beleving hiervan binnen de grenzen van de vorm. Hierdoor kun je oefenen om met mildheid, zonder oordeel naar jezelf te kijken en bij het volgende patroon weer opnieuw te oefenen. Uiteindelijk zul je ervaren dat de dansen als het ware in je lijf gaan zitten. Je gaat mee op de muziek en beleeft wat de muziek en de passen jou vertellen. Je komt in verbinding met  je eigen levenskracht en - energie. Je zult je opener, vrijer in je leven ervaren en met meer bewustzijn.

 We dansen in een cirkel, meestal verbonden met de handen. Door de cirkelvorm is iedereen gelijk, kunnen we elkaar ontmoeten met een blik, met onze ogen. Veel dansen zijn gebaseerd op krachtige, oude patronen, zoals cirkel, kruis, lemniscaat en spiraal.

Ontstaan Sacred Dance

Sacred Dance is ontstaan in 1976 in de Findhorn Foundation in het noorden van Schotland. Hier was in 1962 een kleine community ontstaan, waaruit een spirituele woon- en werkgemeenschap is gegroeid. Grondlegger van Sacred Dance is Bernard Wosien, een Duits balletdanser en choreograaf. Tijdens een bezoek aan de Findhorn Foundation werd hij geïnspireerd tot het maken van een aantal dansen, die nog altijd veel gedanst worden, o.a. de Zonnedans en de Balans. Hiervandaan verspreidde Sacred Dance zich over de hele wereld en werden er op diverse plekken opleidingen tot docent Sacred Dance opgericht.

Mijn ervaring met Sacred Dance

Ik leerde Sacred Dance kennen toen ik de eerste keer in de Findhorn Foundation was, werd hierdoor direct geraakt en wist dat ik hier meer mee wilde gaan doen. Hierna deed ik de opleiding bij de Stichting Sacred Dance Nederland. Naast o.a. het aanleren van veel dansen en het overbrengen hiervan ook een persoonlijke bewustwordingsweg.  

Sacred Dance, letterlijk vertaald heilige dans. Heilig in de oorspronkelijke betekenis van Helend. Voor mij is vooral het helende in de dans en het plezier hierin van belang.

Cursussen en workshops

In het voorjaar, najaar en de winter geef ik doorlopende cursussen Sacred Dance. Elke les baseer ik op een thema uit die periode van het jaar of op iets wat op dat moment actueel is. Hierdoor ontstaat er naast je eigen persoonlijke beleving ook een beleving en verdieping van datgene wat er dan is.

Naast de cursussen geef ik ook workshops van een dag, geïnspireerd op dat seizoen of het thema van die periode.

Voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een verjaardag of bijzondere gebeurtenis, kan ik op aanvraag een workshop Sacred Dance geven. Hiervoor hoeven de deelnemers geen ervaring met Sacred Dance te hebben.